Zupy potrafią rozgrzać, są łatwe do przyrządzenia oraz pyszne. Dlaczego zatem nie jeść ich częściej? Można przyrządzić je z wielu składników i zawsze otrzymać coś wyśmienitego. Jeśli chcesz włączyć je do swojej diety, to przeczytaj ten artykuł. Na pewno odnajdziesz w nim szereg inspiracji!

Zupa krem, a może jednak na mięsie?

Zupa krem, a może tradycyjna? Każdy znajdzie coś dla siebie. Wielką zaletą zup jest to, że mogą być przygotowane z bardzo wielu składników i zawsze smakować świetnie! Niezależnie od tego, czy masz ochotę na lekkostrawny posiłek, czy też na sycącą ucztę, to znajdziesz wśród nich propozycję dla siebie.

Warzywne zupy kremy to świetny wybór, gdy chodzi o danie na rozpoczęcie posiłku lub przekąskę. O czym warto pamiętać podczas ich przyrządzania? Krem powinien mieć odpowiednią konsystencję. Warzywa przed zmiksowaniem warto gotować w niewielkiej ilości bulionu i ewentualnie dodawać go po trochu w razie potrzeby. Łatwiej będzie nam rozrzedzić zupę niż ją zagęścić. W przypadku, gdy zupa jest zbyt rzadka, należy dodać do niej warzyw z bulionu lub ugotowanego ziemniaka i razem wszystko zmiksować. Jako dodatek do tego typu dań idealnie sprawdzą się chrupiące grzanki lub chipsy warzywne.

Jakie mięso wybrać na wywar? To w dużej mierze zależy od przygotowywanej zupy. Mięsa drobiowe są delikatniejsze w smaku i nie zdominują innych składników zupy. Z kolei wieprzowina i wołowina są o wiele intensywniejsze. Może to być atut, ale należy uważać, aby ich aromaty nie przyćmiły pozostałych. Niezależnie od wybranego gatunku mięsa, trzeba trzymać się jednej złotej zasady – zawsze zaczynamy gotować mięso w zimnej wodzie. Wrzucenie go do wrzątku sprawi, że większość smaku nie przedostanie się do wywaru. Wolne zwiększanie temperatury zapewni natomiast, że zupa będzie bogata i aromatyczna.

Wiele ciekawych przepisów i inspiracji na zupy wszelkiego rodzaju możesz znaleźć na stronie https://www.kaufland.pl/przepisy/zupy.html

Jak uratować przesoloną zupę?

Przepisy na zupy często podają dokładną ilość potrzebnej soli, ale przecież każdy doprawia dania zgodnie ze swoim gustem. Czasem jednak przez pomyłkę lub wypadek w kuchni zdarzy się nam przesolić zupę. Co zrobić, aby uratować ją przed wyrzuceniem?

  • Zupę można zagęścić, używając do tego jogurtu lub śmietany. Przed dodaniem ich do gorącego wywaru należy je jednak zahartować. Nabiał złagodzi słony smak, co powinno uczynić zupę smaczniejszą.
  • Można obrać i przekroić na pół dużego ziemniaka, po czym wrzucić go do zupy. Powinien zaabsorbować dużą część soli. Pamiętaj, aby wyjąć go zanim się rozgotuje i straci konsystencję!
  • Podobnie do ziemniaka zadziała również woreczek z ryżem – w jego przypadku również należy pamiętać, aby nie trzymać go w zupie zbyt długo. 
  • Tradycyjnym sposobem jest także dodanie białek jajka. Oddzielamy je od żółtek i dodajemy do gorącej zupy. Powinny szybko się ściąć i przy okazji wchłonąć sól. Później wystarczy zebrać je z powierzchni.

Te proste patenty i porady dotyczące zup mogą zainspirować powstanie niejednej wyśmienitej potrawy. Być może ugotujesz jedną z nich już w najbliższym czasie!